Van élet a rántott pontyon kívül is. Itt van mindjárt a Rácponty. Az elkészítése egyszerű, az íze pedig hmmm…. A hal átveszi az alatta levő paradicsom, paprika, hagyma, burgonya ízét, ettől teljesen más ízt kap. Lehet választani, hogy a halat szeletekre vágva vagy egyben tesszük bele. Én most egyben tettem (majd nem egyben), de máskor szeletekre vágva fogom, hogy könnyebb legyen szervírozni. Persze így is-úgy is elfog fogyni 🙂 Ez az én elkészítési módom, de láttam már olyat is, hogy kész lecsót tesznek a hal alá. Akárhogy is, biztosan finom.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg ponty (élő súlyban)
- 1/2-1 kg burgonya (nálam 1 kg)
- 2 vöröshagyma
- 2 nagy TV paprika
- 3 paradicsom
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 20 dkg császárszalonna
- 1 nagy pohár tejföl
- 1 ek. pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 fakanálnyi zsír
Elkészítés:
Először is halat megtisztítjuk, eltávolítjuk a farkát és az uszonyait, levágjuk a fejét (jó lesz majd a halászléhez, mehet a fagyasztóba).
Mindent mást előkészítünk, utána összeállítjuk az ételt. Tehát a burgonyát megpucoljuk, majd karikákra vágjuk. A paradicsomot és paprikát megmossuk, a paprika magját eltávolítjuk, majd karikákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, szintén karikákra vágjuk, a császárszalonna bőrét eltávolítjuk, majd felkockázzuk. A petrezselyem zöldjét megmossuk, megszárítjuk (konyhai papírtörlővel), durvára vágjuk. A halat a gerince mentén félbevágjuk hosszában. Így az egyik felén rajta marad a gerince, de nem baj, mert sok hús van ott is. Megmossuk és egy papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges vizet felszívja.
Most összeállítjuk az étel, és mehet a sütőbe 🙂 Egy tepsit kikenünk vékonyan zsírral, majd a jól megmosott, de lecsöpögtetett burgonyát elterítjük a tepsi alján. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A következő réteg a hagyma, majd a paprika, végül a paradicsom. A paradicsomot megszórjuk a petrezselyem zölddel. A halat bőrével lefelé ennek a színes halomnak a tetejére tesszük. Megborsozzuk ízlés szerint, lehet egy kis sót is hinteni rá, de óvatosan, mert a szalonna is sós. A halra rászórjuk a szalonnát. A tejfölt elkeverjük a pirospaprikával, majd a halra öntjük. Lefedjük a tepsi tetejét.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 1 órát sütjük. Az óra leteltével eltávolítjuk a tetejét vagy alufóliát, ki mit használt és még 30 percre vagy annyi időre visszatoljuk a sütőbe, hogy szépen megpiruljon.
Melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai