A zöldségeket felhasználás előtt mindig meg kell mosni. Ha meghámoztuk újból le kell öblíteni. Bizonyos zöldségeket, mint pl. a hagyma mindig meg kell hámozni, bár Jamie Oliver nem mindig hámozza meg 🙂 Íme néhány ötlet, mit hogyan készíthetünk elő a fogyasztáshoz, főzéshez.
Spárga
Hajlítsuk meg a spárgákat a végükhöz közel, a fás rész magától letörik, amit dobjunk ki. A fehér spárga vastagabb, mint a zöld, ezért azt zöldséghámozóval meg kell tisztítani.
Bogyós gyümölcsök
Nagyon érzékenyek. Amelyiket mosni kell, azt is csak nagyon óvatosan, rövid ideig tegyük a víz alá. Az epret mindig mosni kell, mert földes lehet. A csumáját egy éles késsel vágjuk ki. Tipp: ide akár egy finom krémet is tölthetünk.
Eperfagyi
Eper lekvár
Epre mousse torta
Eperdzsem
Málna lekvár
Málnás-túrós pohár desszert
Túrótorta málnával sütés nélkül
Málnás kosárka
Málnás csokoládétorta
Skót krémes málna zabpehellyel
Klasszikus Pavlova torta friss gyümölcsökkel
Áfonyás muffin
Gyümölcsös, darás sütemény
Szeder fagyi
Kelbimbó
Mossuk meg, majd a szár nagyobb részét távolítsuk el. De valamennyi szárat hagyjunk rajta, hogy főzés közben ne essen szét leveleire a kelbimbó.
Kelbimbós burgonyapüré
Zöldséges sertés tarja
Rakott hús (zöldséges)
Káposzta
A káposzta külső leveleit ha eltávolítjuk, akkor a szennyeződéstől is megszabadulunk. Persze mindig vannak kivételek, ezeket meg kell mosni. A káposztát félbevágjuk, majd hosszában megint kettévágjuk. A torzsáját ék alakban vágjuk ki. Majd szeleteljük fel csíkokra vagy reszeljük le.
Káposztás rétes, mert a rétes sósan is finom!
Egyszerű káposztasaláta
Gombás káposztatekercs
Rakott, húsos káposzta a sütőből
Káposztás tészta
Rakott kel (káposzta)
Kelkáposztafőzelék
Káposztával töltött paprika
Csilipaprika
Mindig kesztyűben dolgozzunk vele. Vágjuk hosszában ketté, távolítsuk el a magokat (ezek a legcsípősebb részei, benne is hagyhatjuk, ha szeretjük a nagyon erőset), majd tetszőlegesen szeleteljük fel.
Csöves kukorica
Távolítsuk el a zöld leveleket és a “bajuszt”. Egészben vagy leszemezve is megfőzhetjük.
Grillezett kukorica és burgonya
Kolbászos-kukoricás rizs – Blogkóstólóra
Főtt csemege kukorica
Fokhagyma
Húzzuk le a héját, vágjunk le egy kis darabot a tetejéről (ez a keményebb része). Zúzzuk össze vagy egy késsel aprítsuk fel.
Sült fokhagymaleves krutonnal
Fokhagymás mártogatós (öntet)
Fokhagymás hús
Póréhagyma
Vágjuk le a gyökérrészt és a zöld levelek végét. A tetejétől lefelé vágjuk félbe és így mossuk ki belőle a piszkot a zöld résszel lefelé tartva. Nem muszáj teljesen félbevágni, az aljánál maradhat egybe is, az a lényeg, hogy a levelek közül kimossuk a piszkot. Másik megoldás, hogy felkarikázzuk és folyóvíz alatt egy szűrőben átmossuk.
Póréhagymás karfiol-krémleves
Póréhagymás-sajtos pite
Póréhagyma-burgonya krémleves
Rakott tojás
Gomba
Ne mossuk meg, mert nyálkás lesz (bár én szoktam időnként, ha nagyon koszosnak látom). Egy nedves konyhai papírtörlővel törölgessük át. Meg is lehet pucolni, tehát óvatosan a felső réteget lehúzzuk róla. A tönkje is felhasználható, csak a végét vágjuk le. Ezt is meghámozhatjuk vagy áttöröljük.
Gombával töltött sertésszűz, csicsókapürével és lilakáposztával
Karfiollal töltött gomba
Gombás káposztatekercs
Gombapaprikás
Gombaleves angol módra
Töltött gomba
Húsgolyók gombaszósszal
Sertésszeletek tejszínes-gombás mártásban
Gomba-borsó-tojás pörkölt, csak mert finom
Gombás spagetti
Kakukkfüves gombapaprikás
Szalámis-gombás pizza
Csonthéjas gyümölcsök
Mossuk meg őket. Kimagozáshoz vágjuk végig az oldalukat a magig, majd csavaró mozdulattal szedjük szét a két felet és emeljük ki a magot. Cseresznye és meggy magozáshoz használhatunk magozót is, vagy egy kis éles kést.
Hámozáshoz tegyük 30 másodpercre forró vízbe, emeljük ki őket, hagyjuk hűlni. Mikor már nem forróak, akkor könnyen lehúzhatjuk a héjukat.
Meggyes rétes
Meggyszósz
Meggy lekvár
Hideg meggyleves
Meggyes tiramisu torta
Meggy
Meggybefőtt
Mascarponés cseresznyetorta habkoronával
Charlotte torta cseresznyés-túrós töltelékkel
Szilvás cobbler
Szilvalekváros (fitti) párna
Szilvalekvár (dzsem)
Szilvás gombóc
Sütőben sült töltött fánk – nutellás és szilvalekváros
Őszibarack befőtt
Sárgabarack befőtt
Természetesen nem található meg a felsorolásban minden zöldség és gyümölcs, a sort lehetne a végtelenségig sorolni. Hozzászólásban nyugodtan lehet bővíteni a listát, kedvetek szerint. Biztosan van mindenkinek valami jól bevált praktikája.
Forrás: A takarékos család szakácskönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai