kép

Minden nap főzni nem muszáj. De ha két napra főzünk és mégsem kívánjuk másnap az ételt, akkor mit csináljunk? Ki nem dobjuk! Újrahasznosítjuk 🙂 Persze nem minden ételt lehet átformálni, de van amit igen, és a családunk is biztosan örülni fog neki. A legtöbb maradék remek adalék lehet egy laktató leveshez, de íme néhány más példa:

Főtt rizs

 

Párolt-rizs

  • Felkockázott nyers zöldségekkel és egy finom öntettel nagyszerű saláta lehet belőle.
  • Keverve sütött ételt is készíthetünk belőle zöldségekkel és kevés hússal.

Főtt tészta

 

teszta

Forrás: www.mlm-cafe.hu

 

  • Ha marad egy étkezésre való, keverjünk bele paradicsomos mártást, adjunk hozzá kevés főtt zöldséget, esetleg apróra vágott sonkát, majd kicsi sütőformákba kanalazzuk, reszelt sajttal megszórjuk. Alacsony hőfokon addig sütjük, míg a sajt megolvad.
  • Ha kevés tésztánk marad, felhasználhatjuk minestrone jellegű levesekhez.

Hal, tenger gyümölcsei

 

halak

Forrás: tutitippek.hu

 

  • Belekeverhetjük a maradékot salátákba, szószokban, levesekbe, keverve sütött ételekbe, rizottóba vagy felhasználhatjuk pizzafeltétnek.
  • Vajastésztában megsüthetjük töltelékként.
  • Omlettekbe belesüthetjük.
  • Krokettet vagy halpogácsát készíthetünk a maradék halból.

Sültek

 

Oldalas1 Sült csirkecomb

  •  A sült húsok maradékából szinte bármi lehet: szendvics, saláta, szósz, hasétöltelék vagy töltött palacsinta, vagdalt, valamint rizses és tésztás ételek.
  • A maradék sült csirkét beletehetjük rizottóba, felhasználhatjuk hasék megtöltésére. A kisebb darabokat pedig krumplipürével összekeverve, kroketté vagy pogácsává formázva olajban kisüthetjük őket.

Főtt zöldségek

 

zöldségek

Forrás: magyar.kaja.hu

  • Fantasztikus tölteléket kreálhatunk belőlük pl. omlettekhez, vagy felhasználhatjuk tortilla, illetve quiche készítéséhez.
  • Ugyancsak nagyon finomak maradék burgonyával összekeverve és megsütve, vagy valamilyen tésztaszószhoz adva.
  • Sőt miért ne készíthetnénk a főtt zöldségekhez tejszínes szószt, mellyel összekeverve kis formákba kanalazzuk őket, majd zsemlemorzsával vagy reszelt sajttal megszórva rövid ideig sütjük, hogy finom csőben sült fogást kapjunk.

Szikkadt kenyér

 

Kenyér

  • Készülhet belőle vajaskenyér-puding (recept később) vagy lereszelhetjük zsemlemorzsának, amelyet felhasználhatunk töltelékekhez vagy panírozáshoz.
  • A kenyereket kockákra is vághatjuk, majd aranyszínűre és ropogósra pirítva saláták vagy levesek tetejére szórhatjuk.

Maradék nyers tészta

 

CIMG8247

  • Kisebb golyóvá formálva csomagoljuk fóliába, és fagyasszuk le. Sütés előtt gyümölccsel megrakott lepények tetejére reszelhetjük.

Kiszáradt tortalap

 

Piskóta

  • Minden maradék vagy szikkadt torta és süteménylapot felhasználhatunk pl. somlói galuskához vagy hasonló desszerthez.
  • Le is darálhatjuk, lefagyaszthatjuk, és később vajas morzsa készíthető belőle sütemények tetejére.

Forrás: A takarékos család szakácskönyve

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?