Minden nap főzni nem muszáj. De ha két napra főzünk és mégsem kívánjuk másnap az ételt, akkor mit csináljunk? Ki nem dobjuk! Újrahasznosítjuk 🙂 Persze nem minden ételt lehet átformálni, de van amit igen, és a családunk is biztosan örülni fog neki. A legtöbb maradék remek adalék lehet egy laktató leveshez, de íme néhány más példa:
Főtt rizs
- Felkockázott nyers zöldségekkel és egy finom öntettel nagyszerű saláta lehet belőle.
- Keverve sütött ételt is készíthetünk belőle zöldségekkel és kevés hússal.
Főtt tészta
- Ha marad egy étkezésre való, keverjünk bele paradicsomos mártást, adjunk hozzá kevés főtt zöldséget, esetleg apróra vágott sonkát, majd kicsi sütőformákba kanalazzuk, reszelt sajttal megszórjuk. Alacsony hőfokon addig sütjük, míg a sajt megolvad.
- Ha kevés tésztánk marad, felhasználhatjuk minestrone jellegű levesekhez.
Hal, tenger gyümölcsei
- Belekeverhetjük a maradékot salátákba, szószokban, levesekbe, keverve sütött ételekbe, rizottóba vagy felhasználhatjuk pizzafeltétnek.
- Vajastésztában megsüthetjük töltelékként.
- Omlettekbe belesüthetjük.
- Krokettet vagy halpogácsát készíthetünk a maradék halból.
Sültek
- A sült húsok maradékából szinte bármi lehet: szendvics, saláta, szósz, hasétöltelék vagy töltött palacsinta, vagdalt, valamint rizses és tésztás ételek.
- A maradék sült csirkét beletehetjük rizottóba, felhasználhatjuk hasék megtöltésére. A kisebb darabokat pedig krumplipürével összekeverve, kroketté vagy pogácsává formázva olajban kisüthetjük őket.
Főtt zöldségek
- Fantasztikus tölteléket kreálhatunk belőlük pl. omlettekhez, vagy felhasználhatjuk tortilla, illetve quiche készítéséhez.
- Ugyancsak nagyon finomak maradék burgonyával összekeverve és megsütve, vagy valamilyen tésztaszószhoz adva.
- Sőt miért ne készíthetnénk a főtt zöldségekhez tejszínes szószt, mellyel összekeverve kis formákba kanalazzuk őket, majd zsemlemorzsával vagy reszelt sajttal megszórva rövid ideig sütjük, hogy finom csőben sült fogást kapjunk.
Szikkadt kenyér
- Készülhet belőle vajaskenyér-puding (recept később) vagy lereszelhetjük zsemlemorzsának, amelyet felhasználhatunk töltelékekhez vagy panírozáshoz.
- A kenyereket kockákra is vághatjuk, majd aranyszínűre és ropogósra pirítva saláták vagy levesek tetejére szórhatjuk.
Maradék nyers tészta
- Kisebb golyóvá formálva csomagoljuk fóliába, és fagyasszuk le. Sütés előtt gyümölccsel megrakott lepények tetejére reszelhetjük.
Kiszáradt tortalap
- Minden maradék vagy szikkadt torta és süteménylapot felhasználhatunk pl. somlói galuskához vagy hasonló desszerthez.
- Le is darálhatjuk, lefagyaszthatjuk, és később vajas morzsa készíthető belőle sütemények tetejére.
Forrás: A takarékos család szakácskönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai