Főkép

Mindenkivel előfordul (velem is :P), hogy a gondosan megtervezett menübe hiba csúszik. Vagy elfelejtettünk venni, vagy nem kaptunk egyik boltban sem (éppen pechesek voltunk) 🙂 Ilyenkor jó, ha tudjuk helyettesíteni valamivel, amitől az étel még ugyanolyan finom lesz. Erre hozok most pár példát, és biztosan Ti is, kedves Olvasók, tudtok még ilyen “mi mivel helyettesíthető” párosításokat. Ha igen, megjegyzésben nyugodtan írjátok meg. Most pedig következzen néhány példa, hogy mi mivel helyettesíthető.

A süteményeken kivételével a legtöbb recept szabadon változtatható, ezért ha valamelyik hozzávaló elfogy használhatunk helyette más “hasonló” alapanyagot.

Citrom helyett zöldcitromot (lime-ot) használhatunk.

 

 

 

Egyik fehér húsú hal helyett, használhatunk másik fehér húsút.

 

 

 

A tonhal használható friss kardhal helyett, a pisztráng lazac helyett.

 

 

 

Csirke- vagy pulykahúsból is készíthetjük a sertéshúsos recepteket.

 

 

 

Póréhagymát használhatunk vöröshagyma és mogyoróhagyma helyett.

 

 

 

A mángold kiválthatja a spenótot.

 

 

 

Az édeskömény a zellerszár ízletes helyettesítője.

 

 

 

A zöldborsó nagyszerű helyettesítője lehet a lóbabnak.

 

 

 

A héjas cukorborsót pedig használhatjuk spárga helyett.

 

 

 

A körte jó az alma helyett.

 

 

 

Az őszibarack pedig a mangó vagy papaya helyett.

 

 

 

Az aszalt sárgabarack pótolhatja az aszalt szilvát vagy fügét.

 

 

 

A mandula a fenyőmag olcsóbb alternatívája.

 

 

Használhatunk kuszkuszt, ha receptben rizs vagy bulgur szerepel.

 

 

 

Forrás: A takarékos család szakácskönyve

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?