Ez a kenyér, nem az általunk megszokott ízvilágot képviseli, viszont nagyon finom. Elkészítése is gyors, hiszen nincs kelesztési idő, mivel nincs benne élesztő 🙂 Mi melegen fogyasztottuk, reggelire sütöttem, kb. 1 óra alatt kész lettem vele. A külseje finom ropogós, a belseje puha, morzsálódós. Kinézetre pedig szerintem gyönyörűséges <3 A házi kenyérnél nincs is jobb, úgy hogy ezzel is úgy vagyok/leszek, mint a keksszel, mániám lesz 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- kb. 50-60 dkg liszt (függ a liszt minőségétől)
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 cs. sütőpor
- 8 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- 3,8 dl író (helyettesíthetjük tejjel, amibe 1 ek. citromlét teszünk)
- 1 tojás
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kimérünk először 45 dkg lisztet, amit összeszitálunk a sóval, sütőporral és szódabikarbónával. A vajat elmorzsoljuk a liszttel. Belekeverjük a cukrot, a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az írót. Az írót a tojással elkeverjük, 2 evőkanálnyit félreteszünk belőle, ezzel kenjük majd meg a kenyeret sütés előtt. A liszt közepén levő mélyedésbe öntjük az írót, majd egy tompa végű késsel elkezdjük összedolgozni. A recept szerint 45 dkg liszt kell hozzá, de nekem több kellet. Tehát látni/érezni fogjuk, hogy mennyi liszt szükséges még hozzá. Mikor már gyúrható állapotú, akkor enyhén lisztezett felületre kiborítjuk és gyengéden átgyúrjuk. Itt még adhatunk hozzá lisztet, akkor jó, mikor már csak nagyon kicsit ragad a kezünkhöz és a munkalaphoz. Nem kell dagasztani, tehát nem kell agyon lisztezni! Kb. 20 cm-es átmérőjű körré formázzunk, bár nekem nem kör lett 🙂 Egy tepsibe szilikonos sütőpapírt terítünk vagy vajjal kikenjük (én a sütőpapírt kentem meg vajjal, biztos-ami-biztos), ebbe tesszük a kenyeret. Mélyen bevágjuk kereszt alakban, a félretett írós-tojásos keverékkel megkenjük. Az előmelegített sütőbe tesszük és 30-35 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy még nem kellően pirult meg, akkor süssük tovább. Akkor van kész, akkor sült át, ha megütögetve kongó hangot ad. Óvatosan ellenőrizzük, mert forró!
Mi tojásrántotta mellé fogyasztottuk, de bármilyen reggeli mellett megállja a helyét.
Jó étvágyat!
Forrás: A takarékos család szakácskönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai