“Sztárszakács- és cukrász, most meg már sztárpék is…:) ” – egyik ismerősöm írta ezt, az egyik kenyerem fényképénél, bár sztárnak nem érzem magam, de azért kezdek tényleg pék is lenni, kicsit 🙂 Minden hétre jut minimum egy pékféleség. És a forrásom még bőven kitart, mivel egy jó nagy vaskos könyv, telis-tele jobbnál-jobb receptekkel. Na de hogy a skótot zsemléjéről is mondjak valamit. Ezt is egyszerű elkészíteni, és alig kell hozzá valami. De tényleg, 5 hozzávalóból egy finom zsemle sül ki 🙂 Skóciában reggeli fogyasztják, ahogy kisült felszolgálják a baconös tojás mellé. Mi most a grill hús mellé ettük melegen, de finom volt másnap reggel is.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 450 g kenyérliszt (BL80)
- 10 g só
- 150 ml langyos tej
- 150 ml langyos víz
- 20 g friss élesztő
- 30 ml tej a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet a sóval szitáljuk egy tálba. Az élesztőt keverjük el a tejjel, majd öntsük hozzá a vizet. A liszt közepében csináljunk egy mélyedést, ide öntsük az élesztőt. Egy villával kezdjük el hozzákeverni a lisztet. Mikor már a villával nem tudjuk keverni, akkor kézzel dagasszuk a tésztát. Ha szükséges egy kevés lisztet adhatunk hozzá. Lágy tésztát kell kapnunk, ami nem ragad. Dagasszuk a tálban kb. 10 percig, ennyi idő alatt szépen összeáll és sima lesz a felülete. Egy fóliát kenjünk meg vékonyan olajjal, majd ezzel fedjük be a tésztát. Meleg helyen hagyjuk duplájára kelni, ez kb. 1 óra alatt fog bekövetkezni.
Borítsuk ki enyhén lisztezett felületre és dögönyözzük meg. Ezután osszuk 10 egyforma részre. Kicsit gyúrjuk át mindegyik darabot és nyújtsuk ki 9 cm-es kerek koronggá. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral és tegyük bele a megformázott zsemléket egymástól távol, hogy legyen helyük nőni. Vékonyan beolajozott fóliával takarjuk le és hagyjuk 30 percig meleg helyen kelni.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Távolítsuk el a fóliát a zsemlékről és három középső ujjunkkal nyomjuk meg a közepüket, hogy a légbuborékok eloszoljanak, ne keletkezzenek hólyagok sütés közben. Kenjük meg tejjel a tetejüket, hintsük meg liszttel és az előmelegített sütőben süsük 15-20 percig vagy amíg halványan megpirulnak. Hintsük meg még egy kevés liszttel és rácsra téve hagyjuk kicsit hűlni.
Melegen kínáljuk, de az sem baj, ha kihűl 🙂
Jó étvágyat!
Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai