Zsuzsi finomságai

  • Kezdőlap
  • Tartalomjegyzék
  • Kapcsolat

Panini All’Olio – az olaszok különleges zsemléje

2015-07-10 by

Panini All'Olio

Ma szépséges olasz zsemléket mutatok meg nektek. Nem a megszokott formájú zsemlék és ízre sem lesz a sima magyarországi zsemle, cserébe viszont mutatós és nagyon finom. Olívaolaj is kerül a tésztába, mert hát olasz 🙂 Háromféle formájú zsemle lesz ebből a tésztából. Készítünk 4 Tavallot (megcsavart spirált), 4 Filonchinot (csavart stanglit), amiből a végén 8 lesz és személyes kedvencemet Carciofot (articsóka alakú zsemlét).

Íme a recept:

Panini All'Olio1

Hozzávalók:

  • 450 g kenyérliszt (BL 80-as)
  • 250 ml langyos víz
  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • 15 g élesztő
  • 10 g só

Elkészítés:

Egy nagy tálba szitáljuk össze a lisztet és a sót. Készítsünk mélyedést a közepébe. Az élesztőt keverjük krémesre a víz felével, majd adjuk hozzá a többi vizet is. Öntsük a liszthez az élesztős vizet és az olívaolajat, majd keverjük össze a tésztát, mikor már jól felszívta a folyadékot, borítsuk enyhén lisztezett felületre és dagasszuk tésztává. Kb. 10 perc alatt szép egyenletes, sima felületű és ruganyos lesz. Kenjünk ki egy nagy tálat olívaolajjal, tegyük bele a tésztát, fedjük meg olajozott fóliával és meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.

Borítsuk enyhén lisztezett felületre, dögönyözzük meg, majd osszuk 12 egyforma részre. Most jön a legjobb rész, megformázzuk az szépséges, különleges kis zsemléket.

Panini All'Olio 1Panini All'Olio 2Panini All'Olio 3Panini All'Olio 43 tepsit béleljünk ki sütőpapírral, erre fogjuk tenni a megformázott zsemléket.

Kezdjük a Tavallo (megcsavart spirál) formázásával:

Fogjuk meg az egyik tésztadarabot és sodorjuk kb. 30 cm hosszúra, majd lapítsuk ki kb. 4 cm széles csíkká. Most fogjuk meg a két végét és lazán kezdjük el megtekerni, így egy spirál jön létre, aminek a két végét finoman nyomjuk össze, majd tegyük az egyik előkészített sütőlemezre. Készítsünk még 3 Tavallot és tegyük a tepsibe, egymástól kellő távolságra. Fedjük meg olajozott fóliával és hagyjuk 20-30 percig.

Panini All'Olio 5

Panini All'Olio 14

Most készítsük el a Filonchinot (csavart stanglit):

Ehhez is 4 tésztadarabot fogunk használni. Egyszerre egyet fogjunk meg és nyújtsuk ki tojás alakúra (legalábbis hasonlóra 🙂 ) Tekerjük fel a szélesebb részétől kezdve, mint a kiflit, majd formázzunk belőle kb. 20 cm-es rudat. Vágjuk félbe és tegyük a második előkészített sütőlemezre. A másik 3 tésztadarabot is formázzuk meg és tegyük a tepsire. Fedjük be megolajozott fóliával és kelesszük meleg helyen 20-30 percig.

Panini All'Olio 15Panini All'Olio 16A végére hagytam a személyes kedvencem, ami a Carciofo (articsóka alakú zsemle):

Ennek a megformázás a legkönnyebb. A megmaradt 4 tésztadarabot formázzuk zsemlévé, úgy ahogy az itt található videóban is látható. Tegyük a harmadik előkészített sütőlemezre a kis zsemléinket. Fedjük be megolajozott fóliával és kelesszük 20-30 percig. Most fogjunk egy tiszta, konyhai ollót és a tetején vagdossuk be 5 helyen 5 mm melyen. Majd az oldalán is vagdossuk be, de ott már nagyobb vágást készítsünk, itt is 5 darabot.

Panini All'Olio 11Panini All'Olio 12A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Az első tepsit, ha felmelegedett a sütő, be is helyezhetjük és 15 perc alatt készre sütjük a zsemléket. A másik 2 tepsit is megsütjük. Amikor kivesszük a tepsit a sütőből a zsemléket rögtön helyezzük rácsra, hogy ott egyenletes ki tudjanak hűlni.

Tökéletes bármilyen étel mellé, kenyér helyett és még szendvicsnek is felhasználható.

Jó étvágyat!

Panini All'Olio2

 

Panini All'Olio3

Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

 

Posted in: Kelt tészták, Reggelire, Zsemlék Tagged: élesztő, kenyérliszt (BL 80), olívaolaj

Bemutatkozás

Köszöntelek kedves Olvasó! Zsuzsi vagyok, a honlap írója. Jelenleg egy nagyon boldog életszakaszban vagyok, a kisfiammal vagyok itthon, ezért kevesebb receptet tudok hozni. De kérlek, hogy nézz be hozzám minden nap, mert nem tudhatod, mikor leplek meg egy újabb finomsággal :) Sőt mostantól lesznek, korra bontva babáknak is finomságok. Minden recept, melyet itt találsz kipróbált és saját fotóval illusztrált. Ha kérdésed van fordulj hozzám bátran! Kellemes főzést-sütést kívánok!

Kövess facebook-on is!

Kategóriák

Alapanyagok

alma barna cukor burgonya citrom csirkemell csokoládé cukor dió eper fahéj fokhagyma főzőtejszín gomba habtejszín húsos szalonna kakaó kenyérliszt (BL 80) lilahagyma liszt mustár méz nutella olívaolaj paradicsom petrezselyem pirospaprika porcukor póréhagyma rum sajt sertéshús szódabikarbóna sárgarépa sütőpor tej tejföl tojás uborka vaj vanília vöröshagyma zsemlemorzsa zsír élesztő újhagyma

Archívum

Szerződi jogvédelem

A weboldalon található írások és fotók saját termékeim, melyekre a szerzői jogvédelemről szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Engedélyem nélküli felhasználásuk jogi következményt von maga után.

Oldalak

  • Kapcsolat
  • Lépésről lépésre, avagy mit értem el eddig
  • Tartalomjegyzék
  • Ti készítettétek, Tőlem :)
  • Újságba bekerült receptjeim
Blogokról. Neked.

Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Bloggerek Világa

http://bloggerek-vilaga.blogspot.com/

Copyright © 2023 Zsuzsi finomságai.

Delicious WordPress Theme by themehall.com