Ma szépséges olasz zsemléket mutatok meg nektek. Nem a megszokott formájú zsemlék és ízre sem lesz a sima magyarországi zsemle, cserébe viszont mutatós és nagyon finom. Olívaolaj is kerül a tésztába, mert hát olasz 🙂 Háromféle formájú zsemle lesz ebből a tésztából. Készítünk 4 Tavallot (megcsavart spirált), 4 Filonchinot (csavart stanglit), amiből a végén 8 lesz és személyes kedvencemet Carciofot (articsóka alakú zsemlét).
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 450 g kenyérliszt (BL 80-as)
- 250 ml langyos víz
- 60 ml extra szűz olívaolaj
- 15 g élesztő
- 10 g só
Elkészítés:
Egy nagy tálba szitáljuk össze a lisztet és a sót. Készítsünk mélyedést a közepébe. Az élesztőt keverjük krémesre a víz felével, majd adjuk hozzá a többi vizet is. Öntsük a liszthez az élesztős vizet és az olívaolajat, majd keverjük össze a tésztát, mikor már jól felszívta a folyadékot, borítsuk enyhén lisztezett felületre és dagasszuk tésztává. Kb. 10 perc alatt szép egyenletes, sima felületű és ruganyos lesz. Kenjünk ki egy nagy tálat olívaolajjal, tegyük bele a tésztát, fedjük meg olajozott fóliával és meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.
Borítsuk enyhén lisztezett felületre, dögönyözzük meg, majd osszuk 12 egyforma részre. Most jön a legjobb rész, megformázzuk az szépséges, különleges kis zsemléket.
3 tepsit béleljünk ki sütőpapírral, erre fogjuk tenni a megformázott zsemléket.
Kezdjük a Tavallo (megcsavart spirál) formázásával:
Fogjuk meg az egyik tésztadarabot és sodorjuk kb. 30 cm hosszúra, majd lapítsuk ki kb. 4 cm széles csíkká. Most fogjuk meg a két végét és lazán kezdjük el megtekerni, így egy spirál jön létre, aminek a két végét finoman nyomjuk össze, majd tegyük az egyik előkészített sütőlemezre. Készítsünk még 3 Tavallot és tegyük a tepsibe, egymástól kellő távolságra. Fedjük meg olajozott fóliával és hagyjuk 20-30 percig.
Most készítsük el a Filonchinot (csavart stanglit):
Ehhez is 4 tésztadarabot fogunk használni. Egyszerre egyet fogjunk meg és nyújtsuk ki tojás alakúra (legalábbis hasonlóra 🙂 ) Tekerjük fel a szélesebb részétől kezdve, mint a kiflit, majd formázzunk belőle kb. 20 cm-es rudat. Vágjuk félbe és tegyük a második előkészített sütőlemezre. A másik 3 tésztadarabot is formázzuk meg és tegyük a tepsire. Fedjük be megolajozott fóliával és kelesszük meleg helyen 20-30 percig.
A végére hagytam a személyes kedvencem, ami a Carciofo (articsóka alakú zsemle):
Ennek a megformázás a legkönnyebb. A megmaradt 4 tésztadarabot formázzuk zsemlévé, úgy ahogy az itt található videóban is látható. Tegyük a harmadik előkészített sütőlemezre a kis zsemléinket. Fedjük be megolajozott fóliával és kelesszük 20-30 percig. Most fogjunk egy tiszta, konyhai ollót és a tetején vagdossuk be 5 helyen 5 mm melyen. Majd az oldalán is vagdossuk be, de ott már nagyobb vágást készítsünk, itt is 5 darabot.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Az első tepsit, ha felmelegedett a sütő, be is helyezhetjük és 15 perc alatt készre sütjük a zsemléket. A másik 2 tepsit is megsütjük. Amikor kivesszük a tepsit a sütőből a zsemléket rögtön helyezzük rácsra, hogy ott egyenletes ki tudjanak hűlni.
Tökéletes bármilyen étel mellé, kenyér helyett és még szendvicsnek is felhasználható.
Jó étvágyat!
Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai