Ez egy egyszerű és gyors moldovai leves. Ugyanis az ottani konyha a burgonyán és az ott helyben termesztett más alapvető zöldségeken sárgarépán, vöröshagymán alapszik. Ez az leves is ebből áll, egy kis finom sajttal és Cayenne-borssal megfűszerezve. Tökéletes hozzá a csirkealaplé, de ha zöldségalaplével készítjük, akkor vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják. Egy kis ropogós pirítóssal laktató fogás válik belőle.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya (lisztes burgonya, ami jól sűrít)
- 2 vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 4 dkg vaj
- 1,2 liter alaplé (csirke vagy zöldség)
- ízlés szerint Cayenne-bors
- 10 dkg Cheddar sajt (vagy valamilyen félkemény sajt)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- petrezselyem a díszítéshez (vagy metélőhagyma)
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk, megmossuk. A sárgarépán szintén megpucoljuk, majd karikákra vágjuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk.
A vajat egy fazékban megolvasztjuk, rátesszük a burgonyát, répán és vöröshagymát, majd fedő alatt, kis lángon 10 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a Cayenne-borsot és felöntjük az alaplével. Felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt 25 perc alatt puhára főzzük.
Közben a sajtot lereszeljük, egy keveset félreteszünk belőle a tálaláshoz.
Ha a zöldségek megpuhultak, egy botmixerrel pürésítjük, majd a sajtot hozzáadva addig melegítjük, míg a sajt teljesen elolvad.
A petrezselymet felaprítjuk.
Melegen egy tányérba szedünk egy adagot, a félretett reszelt sajttal megszórjuk, majd petrezselyemmel is megszórjuk. Magában vagy pirítóssal fogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Levesek minden alkalomra
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai