Tegnap is finomat főztem vacsorára :). Annyira jól sikerült, hogy a Párom mozdulni sem tudott utána, annyit evett belőle. Azért be kell vallanom, hogy először azt hittem nagyon elsóztam, de a végére kijavítottam, és finom lett, sőt lehetett még sózni is kicsit 🙂 Igen, láthatjátok Én is mellényúlhatok 🙂 Ez az étel Indonéziából származik, Én egy könyvben bukkantam rá. A világ kedvenc ételei kiadványban (már régóta rendelem, imádom).
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 40-50 dkg csirkemell (2 vagy 4 filé)
- 15 dkg mogyoróhagyma vagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk. koriandermag
- 2×12,5 dkg gyorsrizs
- 1 csipet köménymag
- 1 tk. sambal oelek vagy csípős csilipor (elhagyható)
- 1,5 dl csirke alaplé vagy víz
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint ételízesítő (csak, ha vizet öntök rá)
- kevés olaj
- 4 tojás
- paradicsom
- uborka
- saláta
Elkészítés:
A csirkemellet megtisztítjuk és ha szükséges kettévágjuk, hogy kb. 10 dkg-os szeletek legyenek. Kicsit kilapítjuk, majd egy evőkanál olajon készre sütjük. Kb. 20 perc, időnként megforgatva. Kiszedjük egy tányérra, hagyjuk kicsit hűlni, majd kockákra vágjuk.
A rizst az előírásnak megfelelően sós vízben megfőzzük. Az Én esetemben sós, forrásban levő vízben, ami ellepi, kb. 12-14 percig főzöm. Ezután lecsepegtetjük, majd egy tányérba tesszük.
A vöröshagymát (ha van akkor mogyoróhagymát) megtisztítjuk, majd finomra vágjuk. A fokhagymát szintén megtisztítjuk, majd finomra vágjuk. A koriandermagot egy mozsárban összetörjük.
A vöröshagymát 2 evőkanál olajon puhára pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, kicsit azt is pároljuk, figyelve, hogy ne égjen meg. Hozzáadjuk a megtört koriandermagot, köménymagot, majd rizst, összekeverjük. Ha csípősen szeretjük akkor most tesszük bele a sambal oeleket vagy csípős csiliport és ha vízzel öntjük majd fel, akkor most tesszük bele az ízlés szerinti ételízesítőt. Beletesszük a csirkemellet, összekeverjük, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel és addig sütjük, folyamatos keverés mellet, míg a rizs beszívja az összes folyadékot. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk.Ezzel el is készült.
A tükörtojást megsütjük a szokásos módon, kevés olajat hevítünk és addig sütjük míg a fehérje megszilárdul. Lecsepegtetjük a felesleges olajat, majd tálalásnál a rizs tetejére tesszük.
Paradicsom cikkekkel, uborka szeletekkel és saláta levéllel tálaljuk.
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai