Hogy is kezdjek bele ennek a receptnek a megírásába? Ez a kenyér nem hipp-hopp készül el, ugyanis 4 nap szükséges hozzá. Na nem kell megijedni, minimális a munka, csak hagyni kell állni. Nem tartalmaz élesztőt, ezért nem lesz valami nagy kenyérke és nem is lesz olyan a belseje, mint az élesztős kenyérkének. Sokkal inkább úgy fog kinézni, mintha nem lenne megsülve. Pedig megsült, csak éppen annyira sűrű, nehéz, hogy ilyen lesz. De finom és ez a lényeg 🙂 Persze nem mondom, hogy ez életem legjobb kenyere, mert nem, de nem bántam meg, hogy elkészítettem. Viszont rájöttem, hogy jobban szeretek élesztős tésztával dolgozni, mert az mindig olyan jó érzés, ha szépen növekszik. Idézem a szöveget a könyvből, ahonnan a recept is van:
“Ez a kitűnő parasztkenyér természetes francia chef kovásszal készül, amely rusztikus ízt és állagot kölcsönöz neki. Franciaországban az ilyen jellegű kenyereket háromszor-négyszer akkorára készítik, mint ez a cipó”
Íme a recept:
Hozzávalók:
Chef:
- 50 g kenyérliszt (BL 80)
- 45 ml meleg víz
1. frissítéshez
- 75 g kenyérliszt (BL 80)
- 60 ml meleg víz
2. frissítéshez
- 140 g kenyérliszt (BL 80)
- 120 ml langyos víz
Tésztához:
- 350 g kenyérliszt (BL 80)
- 150-175 ml langyos víz
- 10 g só
Elkészítés:
Chef készítése
A chefhez a lisztet és a meleg vizet összekeverjük. Ha szükséges tehetünk még bele lisztet, az a lényeg, hogy dagasszuk tésztává, tehát ne ragadjon a kezünkhöz, de lágy maradjon. Olajozott fóliával fedjük le és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 2 napig. Én hétfő este készítettem el, és szerda estig nem nyúltam hozzá.
1. frissítés
Szerdán este megcsináltam az 1. frissítést. A chef belsejéből, ami nincs megkeményedve és megbarnulva 2 evőkanálnyit kiveszünk és tálba tesszük. Adjuk hozzá a vizet, kicsit keverjük el és apránként keverjük bele a lisztet, majd dagasszuk tésztává (levainné) Itt is ha szükséges, még adjunk hozzá lisztet, lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Fedjük le megolajozott fóliával és hagyjuk 1 napig állni szobahőmérsékleten.
2. frissítés
A levain kérgét, ha szükségesnek látjuk távolítsuk el (nekem nem kellett). Adjuk hozzá a vizet és keverjük meg, majd apránként dolgozzuk bele a lisztet, hogy tésztává álljon össze. Itt is lágy tésztát kell kapnunk. Fedjük be olajozott fóliával és hagyjuk 10 órát szobahőmérsékleten vagy amíg duplájára nem nő.
Tésztához
Most végre elérkeztünk a kenyér összeállításához, sütéséhez 🙂 Fogjuk a szépen “megkelt” levainünket és tegyük egy nagy tálba. Apránként adjuk hozzá a vizet és keverjük el vele. Majd a lisztet is apránként keverjük hozzá, tegyük bele a lisztet és mikor már a tészta kezd összeállni, akkor egy lisztezett felületre borítsuk ki, majd dagasszuk tésztává. Egyenletes és rugalmas tésztát kell kapnunk. Tegyük egy enyhén kiolajozott tálba, fedjük be megolajozott fóliával és hagyjuk kelni 2 órát vagy amíg majdnem a duplájára nő.
Dögönyözzük meg a tésztát, majd formázzuk cipóvá. Lejjebb olvasd el a tippet, ha szeretnél máskor is ilyen kenyeret sütni, de nem szeretnél 4 napot várni rá 🙂
Béleljünk ki konyharuhával egy 23 cm-es tálat vagy kosarat, szórjuk meg liszttel, majd a cipónkat a sima oldalával lefelé tegyük bele. Fedjük be megolajozott fóliával és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten még 2-3 órát.
Közben egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő 230 fokra. A megkelt kenyeret borítsuk a tepsibe (ami alul volt, most felül lesz, így lesz szép felülete a kenyérnek), hintsük meg liszttel, majd éles késsel vágjuk meg 4-szer a kenyeret, hogy négyzetes mintát kapjunk (lásd a képen).
Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 30-35 percig vagy amíg szépen megpirul és az alja tomba hangot nem ad, ha megütögetjük (vigyázz forró!). Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tipp: Mielőtt a tésztát cipóvá formáznánk, vegyünk el belőle 115 g-ot, ez lesz a következő tésztánkhoz az alap. Ezt a félretett tésztát használjuk fel a 2. frissítéskor, így csak 10 órát kell kelesztenünk, plusz a kész kenyér. Hűtőben 3 napig áll el.
Szendvicsként vagy ételek mellé fogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai