Kezdjük rögtön az elején. Mi is az a “mert megérdemlem” rész 🙂 Idén június 19-én töltöttem be a 30. életévemet, melyre, mivel imádok főzni, sütni, magam készítettem a tortámat is. Láttam egy videót, rögtön tudtam, hogy idén ez lesz a kiválasztott szülinapi torta. Egyszerű, gyors, finom és több lépcsőben is készíthető. Én is pénteken megsütöttem a piskótát, szombaton délután megtöltöttem a tortát, hogy vasárnap délutánra, mikor jönnek a vendégek, szépen összeérjenek az ízek. Természetesen sikert arattam vele és még most is van két szelet a hűtőben, jó lesz a vacsorára desszertnek. Bátran készítsétek el, ha szeretitek a tiramisut.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Piskótához (24 cm-es):
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 4 tojás
- 5 evőkanál víz
Krém:
- 500 g mascarpone
- 2 dl cukrászhab (vagy habtejszín, cukor és habfixaló)
Piskóta locsolásához:
- 1 adag lefőzött kávé
- ízlés szerint cukor (nálam 2 kiskanál)
- ízlés szerint rum (vagy aroma)
Díszítés:
- kakaópor (cukrozatlan)
Elkészítés:
Először a piskótát készítjük el, ami nálam a szokásos és jól bevált vizes piskóta volt. Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Először mérjük ki a lisztet, és keverjük hozzá a sütőport. Aztán a tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük kemény habbá, tegyük félre. A sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a vaníliát. Apránként keverjük bele a lisztet. Mostantól egy keverő lapáttal dolgozzunk! A tojáshabot több részleten óvatosan keverjük a tésztába. Nem szabad összetörni a habot, így lesz szép magas a piskótánk. Öntjük a tortaformába és tegyük az előmelegített sütőbe kb. 30-35 percre. Az első 20 percben TILOS! kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már ki lehet nyitni és le lehet ellenőrizni, mennyire sült meg. Egy hústűvel ellenőrizzük. 20 perc alatt nem fog megsülni, szóval 25 perc környékén végezzünk először tűpróbát. Amikor a tű tisztán jön ki a piskótából, akkor kész van. A sütőből kivesszük, a tortaformából óvatosan, mert forró, kivesszük. Eltávolítjuk a sütőpapírt is és egy rácsra téve teljesen kihűtjük.
Közben a kávét lefőzzük, ízesítjük cukorral és rummal, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez a mascarponét habosra keverjük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha szobahőmérsékletű, tehát mielőtt dolgoznánk vele, vegyük ki a hűtőből, hagyjuk felmelegedni. A cukrászhabot egy másik tálban verjük kemény habbá. Ha habtejszínt használunk, akkor a cukorral verjük kemény habbá és a fixálóval a leírásnak megfelelően fixáljuk. A habtejszínt keverjük óvatosan a mascarponéhez, ezzel kész is a krém.
A kihűlt piskótát vágjuk vízszintesen ketté. Tegyük egy tortatálra az alját, körben pedig tegyünk alá sütőpapír csíkokat, ez a tányért megvédi, nem lesz koszos, mikor kész a torta simán kihúzhatjuk alóla. 🙂 A kávé felével locsoljuk meg a piskótát, majd a krém kicsivel kevesebb, mint a felét kenjük el rajta. A másik piskóta vágott felület a maradék kávéval locsoljuk meg, majd fordítsuk a krémre. A maradék krémből a díszítéshez tegyünk el egy keveset, majd a többivel vonjuk be a torta tetejét és oldalát. A félretett krémből nyomjunk egy csillagcsöves habzsákból rózsákat a torta tetejére. Én az oldalát csíkozással díszítettem. Szórjuk meg a tetejét alaposan kakaóporral.
Óvatosan húzzuk ki alóla a sütőpapírcsíkokat, és hipp-hopp szép tiszta tányéros terem a szép tortánk. Tegyük a hűtőbe pár órára a fogyasztás előtt, hogy az ízek összeérjenek és a krém is megszilárduljon.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai